spot_img
spot_imgspot_img
spot_img
spot_imgspot_img
spot_imgspot_img

Zostań naszym partnerem

W grudniu uruchomimy specjalny program współpracy dla biznesu!

― reklama ―

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Strona głównaFakty i opinieSą koncepcje rewitalizacji starej szpitalnej kotłowni przy Walczaka! Tak będzie wyglądała? (zdjęcia)

Są koncepcje rewitalizacji starej szpitalnej kotłowni przy Walczaka! Tak będzie wyglądała? (zdjęcia)

spot_img
spot_imgspot_img
spot_img
spot_img

W maju Wielospecjalistyczny Szpital Wojewódzki w Gorzowie ogłosił konkurs dla studentów kierunku architektura i gospodarka przestrzenna na koncepcję rewitalizacji starej szpitalnej kotłowni i zagospodarowania terenu wokół budynku przy ul. Walczaka. Prace można było przesyłać do 16 sierpnia. Dziś specjalna komisja ogłosiła wyniki. Wygrała praca Wiktora Sawocha z Gorzowa, studenta Politechniki Wrocławskiej.

Drugie miejsce przypadło Fabianowi Koryckiemu, studentowi Zachodniopomorski Uniwersytet Technologiczny w Szczecinie.

– Wszystkie prace konkursowe spełniły wymagania formalne zgodnie z regulaminem konkursu. Praca konkursowa, której przyznano pierwszą nagrodę, prezentowała w sposób bardziej szczegółowy zagospodarowanie terenu przyległego do budynku kotłowni oraz przedstawiła sposób wykorzystania samego budynku kotłowni. Zaproponowano stworzenie centrum lokalnej społeczności z kawiarnią, zapleczem gastronomicznym, salą konferencyjno-zdjęciową itp. Zaproponowano również ciekawą nazwę obiektu „STARA KOTŁOWNIA” – tak swoją decyzję uzasadniła Komisja Konkursowa.

Koncepcja rewitalizacji – zwycięska praca

Główną funkcją w nowo projektowane Kotłowni jest stworzenie centrum lokalnej społeczności pomiędzy pracownikami i pacjentami szpitala. W tym celu zaprojektowano: kawiarnię wraz z zespołem gastronomicznym, uniwersalną salę konferencyjno-zajęciową do aktywności artystycznych, społecznych, relaksacyjnych i rozwijających wraz z zapleczem, nową klatkę schodową oddzieloną przegrodami przeciwpożarowymi, toalety spełniające standardy dla osób niepełnosprawnych oraz antresolę z widokiem na ogród służącą do odpoczynku, spotkań czy pracy. W budynkach przylegających do kotłowni przewidziano magazyn narzędziowy stanowiący zaplecze ogrodowe. W projekcie nie wzięto pod uwagę piwnicy, która może pełnić funkcje magazynowe lub pomieszczenia techniczne.

Wnętrza Kotłowni utrzymano w stylu industrialnym, zachowano cegłę którą można byłoby ponownie użyć po renowacji budynku jako wykończenie ścian wewnętrznych. Głównym elementem wnętrza jest zielona ściana, złożona z wielu horyzontalnie ułożonych donic. Przestronna, otwarta przestrzeń kawiarni przeplata się z siatką słupów i belek konstrukcyjnych. Podłoga pozostanie surowym, gładkim betonem.

Teren zielony przylegający do Kotłowni zamknięto kompozycyjnie obok budynku technicznego ażurową konstrukcją ogrodową przeznaczoną dla bujnej roślinności, pomiędzy którą zaprojektowano szerokie ogrody sensoryczne służące hortiterapii – leczenia ogrodem. Kompleks ogrodowy składać się będzie z donic i rabat wyniesionych na wysokości ok. 30, 60 i 90 cm, aby zadbać o ergonomię pracy. Mnogość pergoli i ażurowych elementów stworzy korzystne środowisko do wyciszenia, zrelaksowania się i odpoczynku, a możliwość zadbania o rośliny będzie stanowić nowy rodzaj aktywności dla pacjentów, możliwość przywiązania i satysfakcji z efektów swojej pracy. Biorąc pod uwagę charakterystykę oddziałów szpitalnych przy ul. Walczaka, stworzenie ogrodów sensorycznych i rabat warzywnych oraz owocowych umożliwiłoby pacjentom i pracownikom spędzenie czasu aktywnie na świeżym powietrzu, pobudzając wiele zmysłów i rozwijając swoje możliwości oraz poprawiając sprawność. Oprócz tego wpłynęłoby to niewątpliwie na walory estetyczne otoczenia.

W miejscach otaczających ogród zaproponowano dziką łąkę, która słynie ze swojej bioróżnorodności, mnogości owadów i gatunków roślin. Taka łąka dobrze współpracowałby z infrastrukturą ogrodu.

Miejsca parkingowe układające się wzdłuż drogi równoległej do ogrodu zmieniono na geokratkę parkingową – tj. taką, która przepuszcza wodę deszczową do gruntu i nie blokuje przepływu tak jak wypada to przy płytach betonowych.

Pomiędzy ogrodem a budynkiem zaproponowano patio z siedziskami oraz barbeque, które podczas korzystnych warunków atmosferycznych tworzyłoby centrum lokalnej społeczności również na zewnątrz.

Od strony południowej zaprojektowano duży zbiornik na wodę deszczową, który pomógłby obsługiwać ogród.

Jeśli chodzi o komunikację i dostępność, zaprojektowano rampę dla osób niepełnosprawnych o spadku 8 procent. Oprócz tego, do środka wejść można z poziomu parteru, od strony południowo-zachodniej. Wewnątrz budynku znajduje się winda, umożliwiająca przemieszczanie się od poziomu piwnicy, przez półpiętro do antresoli.

Oświetlenie terenów wokół kotłowni przewiduje się głównie w formie lamp ogrodowych.

Do szaty roślinnej przewidziano następujące gatunki: szałwia omszowa, ostnica mocna, werbena patagońska, budleja dawida, kocimiętka faassena, perowska łobodolistna, lawenda wąskolistna, miskant chiński, mięta, melisa, oregano, róże pnące, kalina koralowa, morwa biała, czarny bez, winorośl pachnąca, winobluszcz trójklapowy, winobluszcz pięciolistny. Krzewy owocowe: aronia, borówka, czarna i czerwona porzeczka. Drzewa owocowe: jabłonie, grusze, brzoskwinie i śliwy. Warzywa: pomidory, ogórki, cebula, rzodkiewka, cukinia, kabaczek, seler, pietruszka, itd.

Przeczytaj też:
Stara szpitalna kotłownia doczeka się rewitalizacji? Na razie jest konkurs na jej koncepcję! (zdjęcia)
Była szpitalna kotłownia przy Walczaka z lotu ptaka (zdjęcia)

spot_img
spot_img
spot_imgspot_img
spot_img
spot_img
― REKLAMA ―spot_img
― REKLAMA ―spot_img
0 0 głosów
Ocena artykułu
Subskrybuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Informacje zwrotne w treści
Wyświetl wszystkie komentarze
0
Zostaw komentarz!x